• U bevindt zich hier:
  • Home»
  • Nieuws»
  • Agrarisch»
  • Geen toename bouwaanvragen na vergadering Provinciale Staten over veehouderij

Geen toename bouwaanvragen na vergadering Provinciale Staten over veehouderij

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 15-04-2013

Bericht

Het aantal agrarische bouwaanvragen in Brabant is niet toegenomen na de vergadering van Provinciale Staten over de veehouderij op 22 maart. Dit blijkt uit een onderzoek dat de provincie heeft uitgevoerd samen met alle Brabantse gemeenten. Aanleiding voor dit onderzoek was de zorg dat boeren na 22 maart veel bouwaanvragen bij gemeenten zouden indienen om de verscherpte normen van de zorgvuldige veehouderij voor te zijn.

Bouwaanvragen

De bouwaanvragen zijn divers van aard, variërend van de herbouw van een bedrijfswoning, de aanleg van een sleufsilo, het realiseren van voorzieningen voor een minicamping, tot de oprichting van een nieuwe veehouderij. Voorafgaand aan 22 maart was er sprake van een groot aantal bouwaanvragen. Normaal ontvangen de Brabantse gemeenten bij elkaar zo’n veertien aanvragen per week. In de twee weken voor 22 maart waren dat er respectievelijk rond de veertig en driehonderd. Verdere navraag bij enkele gemeenten leverde het beeld op dat het hier gaat om al bekende bedrijfsontwikkelingen die versneld zijn aangevraagd. Dit zou, naar de mening van Gedeputeerde Staten, kunnen samenhangen met berichten in de media dat er op 22 maart een algeheel bouwverbod op komst was.

Geen algeheel bouwverbod

Tijdens de vergadering van Provinciale Staten op 22 maart wilden enkele partijen per direct een bouwverbod voor alle veehouderijen. Gedeputeerde Staten adviseerden hier negatief over: dat zou niet in overeenstemming zijn met de slotverklaring van het Brabantberaad. Verder gaven GS aan dat door de berichtgeving over een algeheel bouwverbod ondernemers waarschijnlijk al voor 22 maart hun bouwaanvragen zouden hebben gedaan. Een bouwverbod zou op die aanvragen geen effect hebben gehad. Provinciale Staten besloten niet tot een bouwverbod, maar gaven Gedeputeerde Staten wel de opdracht om nieuwe bouwaanvragen te volgen en daarover te rapporteren.

Strenge toetsing

De provincie heeft met alle gemeenten afgesproken dat zij de bouwaanvragen zeer streng toetsen op volledigheid en financiële haalbaarheid. Serieuze aanvragen worden gewoon in behandeling genomen. De bouwaanvragen zonder voldoende onderbouwing, de pro forma aanvragen, gaan de prullenbak in. De gemeenten en de provincie houden de komende maanden een vinger aan de pols voor nieuwe bouwaanvragen.

Transitie veehouderij

Provinciale Staten hebben 22 maart in meerderheid ingestemd met een pakket maatregelen dat de balans tussen de agrarische sector en de maatschappelijke omgeving moet herstellen. Alleen veehouders die aantoonbaar maatschappelijk verantwoord produceren krijgen in de toekomst de ruimte om hun bedrijf te ontwikkelen. De maatregelen zijn een vervolg op de werkconferentie ‘Transitie naar een zorgvuldige veehouderij’, ook wel het Brabantberaad genoemd. In de slotverklaring van deze conferentie, sprak een groot aantal maatschappelijke partijen de ambitie uit om in Noord-Brabant de landelijke standaard neer te zetten voor een zorgvuldige veehouderij.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!