Innovatieve beweidingsideeën

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 07-11-2012

Bericht

Melkveehouders, onderzoekers en studenten dienen fanatiek innovatieballonnen in op de website www.amazinggrazing.eu. Zo’n innovatieballon beschrijft een innovatief oplossingsidee voor een (toekomstig) knelpunt rond beweiden. Bezoekers kunnen op de website zelf ideeën indienen of reageren op ideeën door de ballonnen lek te prikken (geen goed idee) of op te blazen (idee mooier maken). De meest waardevolle ballonnen vormen het innovatieprogramma voor de komende jaren.

Innovatieballonnen

Een groep van acht melkveehouders is bezig met de vraag hoe de opbrengst bij beweiden kan worden verhoogd. Een onderzoeker heeft hiervoor een innovatieballon ingediend die beschrijft hoe koeien in langer gras kunnen worden geweid. Daarnaast zijn ideeën ingediend voor geautomatiseerd stripgrazen, een automatische draadopener en het verhogen van de grasopname per koe. Daarvoor is een idee ingediend dat gaat over het afkalfpatroon verplaatsen naar het najaar en de nieuwmelkte koe tijdens de stalperiode met veel snijmais te voeren en tijdens weideperiode veel gras te voeren als ze oudmelkt zijn.

Meer ideeën

Er staan meer ideeën op de website en er zijn er nog veel onderweg vanuit de vijf themagroepen. In die themagroepen zijn zo’n dertig melkveehouders samen met onderzoekers de afgelopen werken bezig geweest om de vragen rondom deze thema’s om te zetten in wensbeelden zoals ‘er wordt geen gras vertrapt’ of ‘boer weet vanuit huis, op elk moment, waar elk perceel aan toe is (in- en uitscharen of maaien)’. Bij deze wensbeelden worden innovatieballonnen bedacht en op de website gezet.

Bron: Verantwoorde Veehouderij

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!