• U bevindt zich hier:
  • Home»
  • Nieuws»
  • Agrarisch»
  • 'Leren omgaan met sterk schommelende voerprijzen'

'Leren omgaan met sterk schommelende voerprijzen'

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 02-01-2013

Bericht

Langerak - Na de gewenning aan sterk wisselende melkprijzen moeten we nu ook leren omgaan met sterke schommelingen in de voerkosten. Ook dit jaar lijkt het wat betreft de melkprijs wel goed te zitten.

De zorg zit hem eerder aan de kostenkant. Dat zegt LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij Kees Romijn.

Waarschijnlijk komt de melkprijs van afgelopen jaar volgens Romijn als tweede beste melkprijs in de afgelopen decennia uit de bus. Toch heeft de marge, en daarmee ook de liquiditeit van melkveebedrijven, enorm onder druk gestaan. Melkveehouders moeten volgens hem ook voor sterke schommelingen aan de kostenkant extra buffer aanleggen. Veehouders doen er goed aan zich in te dekken voor wat betreft de kosten van belangrijke posten als krachtvoer, kunstmest, en diesel. Dat kan volgens Romijn op verschillende manieren, maar is voor veel veehouders toch wel nieuw. "Afgelopen jaar heeft dit nog eens onmiskenbaar duidelijk gemaakt. We zijn hier nog gewend gewoon ons voer te bestellen en achteraf de rekening te betalen." Hij verwacht niet dat de voerprijzen op korte termijn sterk gaan dalen.

Naast kost- en opbrengstprijs staan er in 2013 meerdere dossiers nadrukkelijk op de agenda. Romijn noemt het Gemeenschappelijke Lanbouw Beleid (GLB) en de implementatie daarvan op de melkveesector, de derogatie voor de periode 2014-2017, het mestbeleid en het ammoniakdossier (Pas).

Wat niet helpt is volgens Romijn dat politieke besluiten zowel in Nederland als in de EU steeds langer op zich laten wachten, terwijl ondernemers juist steeds sneller moeten handelen. "Dat is jammer en frustrerend. Een beetje ondernemer zou besluiten over de GLB in een week tijd nemen."

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!