LTO-voorzitter Maat positief over GLB-akkoord

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 26-06-2013
  • Auteur Jan Cees Bron ()

Bericht

Brussel - LTO Nederland is blij dat een definitief akkoord is gesloten, dat zowel groener als socialer is. Dat zei voorzitter Albert Jan Maat in een eerste reactie vanuit Brussel.

“De oorspronkelijke voorstellen zijn op onderdelen in de goede richting bijgebogen voor agrarische ondernemers”, aldus Maat. Zo is nu afgesproken ecologische focusgebieden geen 7 maar 5 procent van een bedrijf moeten beslaan. 

Maat vindt het wel jammer dat het percentage na een evaluatie nog wel kan oplopen tot 7 procent in 2017. “Duidelijkheid is beter, al zie ik de vergroening met vertrouwen tegemoet en reken ik niet direct op verhoging van het percentage. Positief is ook dat de zones dynamisch kunnen worden ingevuld.” Het nieuwe GLB voorziet in ecologische focuszones, die kunnen bestaan uit braak maar ook bijvoorbeeld de teelt van stikstofhoudende gewassen en landschapselementen.  
Er is volgens Maat in het akkoord meer tijd gereserveerd voor de overgang van het oude naar het nieuwe GLB. Dat is volgens Maat vooral belangrijk voor ondernemers in de aardappelzetmeelsector, kalverhouderij en melkveehouders met weinig grond. Deze groepen krijgen in het nieuwe beleid lagere premies en toeslagen. “Het nieuwe GLB is niet alleen groener, maar in die zin ook socialer.” Maat is blij met meer steun voor jonge boeren en de mogelijkheid voor nieuwe groepen agrariërs, waaronder melkveehouders, zich te organiseren in interbranche- en producentenorganisaties.

Maat noemt het een groot minpunt dat de uitvoering van het nieuwe GLB voor Nederland is gekoppeld aan een lager budget. In de Europese begroting gaat het budget de komende zeven jaar met circa 100 miljoen per jaar omlaag. Maat vreest ook dat sommige afspraken op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. De afspraken zijn immers product van 2 jaar onderhandelen en dus een compromis. “In zekere zin dreigt het gemeenschappelijk landbouwbeleid minder gemeenschappelijk te worden.” Maat zei zeer tevreden te zijn over het samen optrekken van LTO, het bedrijfsleven en staatssecretaris Sharon Dijksma. "Samen optrekken maakt echt dat je impact kunt hebben."

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!