Pluimveesector teleurgesteld

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 10-06-2013
  • Auteur Sake Moesker ()

Bericht

Barneveld/Zwolle - De Nederlandse pluimveesector is teleurgesteld over de voornemens van staatssecretaris Dijksma op het gebied van ingrepen in de pluimveehouderij.

Eerder kwam de sector met de vorige staatssecretaris, Henk Bleker, overeen om een aantal ingrepen pas in 2021 te stoppen, mits er alternatieven voorhanden zouden zijn. Dijksma wil snavelbehandelingen per 1 januari 2018 verbieden.

NVP-voorzitter Gert Jan Oplaat heeft vooral kritiek op het idee van Dijksma om de handelingen die in Nederland worden verboden ook in Europa verboden te krijgen. Oplaat noemt Dijksma om die reden een loopmeisje van Wakker Dier. "Ze zet zich op het verkeerde moment in voor de verkeerde zaak."

Ook NOP/LTO-voorzitter Eric Hubers heeft zijn twijfels over de haalbaarheid in Europa van de Nederlandse maatregelen. Wel wijst hij er op dat in Duitsland en Engeland ook in de zelfde richting wordt gedacht als in Nederland. "Als het langs die wegen gaat, moeten we mee en zal het niet zo'n probleem zijn." Aan de andere kant zegt Hubers er niet gerust op te zijn. "We moeten er wel voor waken dat we geen bedrijven wegjagen uit Nederland."

Eric Hubers wijst er op dat de snavelbehandeling al sinds 2011 een stuk diervriendelijker is geworden met de toepassing van de infraroodmethode. Hubers is blij dat een aantal ingrepen wel blijven toegestaan in ieder geval tot 2021. Het gaat daarbij onder meer over het verwijderen van de achterste teen bij hanen in de vleesvermeerdering. "Het is een vervelende ingreep voor 500.000 hanen, maar vergeten wordt vaak dat je op die manier het leed voor 5 miljoen hennen die door de hanen worden gedekt en beschadigingen oplopen door die achterste tenen,  verzacht."

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!