Tractoren krijgen eindelijk verplicht kenteken

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 27-02-2013
  • Auteur Pieter de Mos ()

Bericht

Zoetermeer - Het heeft jaren geduurd voor de politiek de knoop durfde doorhakken, maar nu is het zover: tractoren in Nederland krijgen een verplicht kenteken. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft ingestemd met het door de PvdA ingediende voorstel, zo meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN).

 

TLN vindt: “Het kenteken essentieel om het toezicht op tractoren te verbeteren en daarmee de verkeersveiligheid te versterken en oneigenlijke concurrentie tegen te gaan”.
Jaarlijks vallen zo’n 16 doden en 100 gewonden in het verkeer als gevolg van ongevallen waarbij een tractor betrokken is. Maar zolang een kentekenplicht ontbreekt, kunnen politie en justitie nauwelijks handhaven op overtredingen en misbruik van tractoren. Wanneer de nieuwe regels ingaan is nog niet bekend.

Jarenlange strijd
TLN hamert daarom al vele jaren op strengere kwaliteit- en veiligheidseisen en een kentekenplicht en wordt daarin steeds meer bijgevallen door brancheorganisatie Cumela. Die heeft 2012 en 2013 aangewezen als actiejaren voor de campagne Veilig (land)bouwverkeer.

Verkeersveiligheid in het geding
TLN signaleert een jaarlijks sterk toenemend gebruik van tractoren op de openbare weg. Niet alleen voor traditioneel doeleinden in de landbouw, maar vooral ook voor bouw- en infrawerkzaamheden, zoals grondverzet en wegenbouw/bestraten. In vergelijking met vrachtauto’s hoeven deze tractoren echter nauwelijks aan kwaliteit- en veiligheidseisen te voldoen. 

Oneigenlijke concurrentie

In relatie tot het kiepautotransport zorgen tractoren op de openbare weg voor oneigenlijke concurrentie, aldus TLN. “Tractoren zijn bewezen verkeersonveiliger, maar kunnen door gebrek aan afdoende eisen en regelgeving veel goedkoper dan vrachtauto’s worden ingezet voor hetzelfde werk op dezelfde wegen.” Hierdoor zou de sector kiepautobedrijven jaarlijks alleen al zo’n 10 procent aan omzet mislopen.
Meer info: www.tln.nl en www.cumela.nl.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!