Transportmaatregelen maken Frans voer duurder

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 09-12-2012

Bericht

Parijs - Terwijl aan alle kanten wordt geprobeerd de gestegen voerkosten voor veehouders in Frankrijk binnen de perken te houden, leiden twee maatregelen op het gebied van het vrachtvoer er juist weer toe dat die kosten zullen toenemen.

"Wij vragen een uitzondering op die maatregelen omdat de veehouderij er geen extra kosten meer bij kan hebben." Dat zeggen de Coop de France, de koepelorganisatie van Franse coöperaties, en de vleesbond SNIA in een verklaring. Het gaat de organisaties in de eerste plaats om nieuwe technische eisen rond het maximale laadgewicht van 44 ton voor vrachtauto's. Dat laadgewicht is een tijd geleden al opgetrokken voor agrarisch vervoer zoals van voer, suikerbieten of aardappelen, maar die maatregel gaat nu gelden voor alle vrachtvervoer.

Tegelijk wordt de maximale belasting van de aangedreven as echter teruggebracht waardoor transporteurs van veevoer in de praktijk juist weer minder mee kunnen nemen. Coop de France en SNIA vragen voor die maatregel in ieder geval een lange overgangstermijn voor voertransporten.

Daarnaast wordt in Frankrijk volgend jaar een milieuheffing voor vrachtverkeer ingevoerd. Het is de bedoeling dat de transporteurs die kosten doorberekenen aan hun afnemers maar dat is volgens beide organisaties in de veesector niet haalbaar. "De levering van veevoer zal ernstige gevolgen ondervinden. We voorzien een toename van gemiddeld een euro per ton veevoer. In sommige gevallen kan dat oplopen tot 4 euro per ton. Dat is onmogelijk op te vangen voor veehouders die het water toch al tot de lippen staat."

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!