'Varkenshouderij krijgt voerkosten niet vergoed'

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 28-05-2013
  • Auteur Sake Moesker ()

Bericht

Barneveld - Sinds 2006 slaagt de varkenshouderij er niet meer in om de gestegen voerkosten door te berekenen in de vleesprijs. De gestegen productiekosten zijn opgevangen door de producenten.

Dat blijkt uit een analyse in opdracht van de NVV van Gé Backus van DLV Connecting Agri & Food. NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg noemt het beeld onthutsend. “De consument merkt niets van de voerkostenstijging omdat in de winkel het vlees nauwelijks in prijs is gestegen.” Hij vindt het daarom ook vrijwel ondoenlijk om zonder goede garanties vooraf te voldoen aan nieuwe kostprijsverhogende inkoopvoorwaarden van het CBL. Hij noemt het absoluut noodzakelijk dat er een trendbreuk komt, om te voorkomen dat de sector verder financieel wordt uitgehold. Nieuw te vormen producentenorganisaties zouden voldoende wettelijke en juridische basis moeten krijgen om de belangen van de varkenshouders in de keten veilig te stellen.

Gé Backus stelt dat het beeld duidelijk maakt dat er op het ogenblik sprake is van een systeemfout. De solvabiliteit van de sector is sinds 2006 met zo’n 20 procent gedaald. “Iedereen moet maar eens goed nadenken over dit beeld. Ik hoop dat er een goede discussie ontstaat over hoe de sector uit deze situatie kan komen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!