• U bevindt zich hier:
  • Home»
  • Nieuws»
  • Bouw»
  • Harde klap voor bouwmaterialen in 2013

Harde klap voor bouwmaterialen in 2013

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 07-10-2013
  • Auteur Het Houtblad ()

Bericht

De woningnieuwbouw daalt dit jaar naar verwachting met 17% ten opzichte van 2012. Dit heeft grote gevolgen voor de materialen die gebruikt worden. Alle bouwmaterialen krijgen een harde klap in 2013. De marktomvang voor buitenkozijnen en buitendeuren daalt het hardst.

Dit blijkt uit de jaarlijkse BouwKennis Marketing Score Card Marktomvang Nederland. Daarin onderzoekt BouwKennis de marktomvang van tien bouwdelen binnen de vier segmenten nieuwbouw en renovatie woningbouw en nieuwbouw en renovatie utiliteitsbouw.

Bouwbrede daling

In 2012 zijn er 48.000 nieuwe woningen opgeleverd. In 2013 wordt een daling verwacht van het aantal gereedmeldingen van17%. In 2014 wordt waarschijnlijk het dieptepunt bereikt met 38.000 woningen. Voor 2015 wordt een stijging verwacht naar 45.000 nieuwe woningen.

Materiaalgebruik

De daling van 17% in 2013 is niet een-op-een door te vertalen in het materiaalgebruik. Het woningtype is hierbij bepalend en met name de verhouding tussen meer- en eengezinswoningen. Er worden kleinere en goedkopere woningen gebouwd waardoor het materiaalgebruik sterker daalt dan 17%.

Het aandeel meergezinswoningen in de nieuwbouwproductie laat al geruime tijd een toename zien. De productie daalt in 2013 in aantallen wel met 5%. Bij twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen en rijtjeshuizen gaat het grotere dalingen: respectievelijk 7%, 25% en 31%.

Kozijnen en deuren

Dit verklaart onder andere de sterkere daling van aantal vierkante meters toegepast buitenkozijn en het aantal buitendeuren. Het verschil in gereedmeldingen tussen meer- en eengezinswoningen speelt tevens een rol in het verschil in daling van hellend dak ten opzichte van plat dak. De toepassing van isolatiemateriaal wordt relatief harder geraakt omdat er in een eengezinswoning gemiddeld meer isolatiemateriaal wordt verwerkt dan in een meergezinswoning.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!