• U bevindt zich hier:
  • Home»
  • Nieuws»
  • Metaal»
  • 5xbeter presenteert Verbetercheck Machineveiligheid

5xbeter presenteert Verbetercheck Machineveiligheid

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 29-10-2012

Bericht

5xbeter presenteert een nieuwe onderdeel in de Arbocatalogus: de Verbetercheck Machineveiligheid. Vanaf 30 oktober zijn de volgende Verbeterchecks online beschikbaar op 5xbeter.nl: Algemene check, boormachine, draaibank en kantbank.

De nieuwe verbetercheck is niet voor niets: 30% van de ongevallen in de metaalsector is te wijten aan contact met bewegende delen van machines. De Verbetercheck Machineveiligheid is een handig en gebruiksvriendelijk instrument, waarmee een bedrijf risico's kan inventariseren en minimaliseren. In de checks worden risico's geïnventariseerd, oplossingen aangedragen en aanbevelingen gedaan. De Inspectie SZW heeft de Verbeterchecks getoetst: de checks voldoen aan de wettelijke eisen die worden gesteld aan veilig en gezond werken met machines.

De checks zijn opgebouwd conform de arbeidshygiënische strategie: allereerst wordt gekeken naar de bron van een gevaarlijke situatie. Oftewel eerst de machine veilig maken, daarop de gebruikers vragen zich te beschermen.

Naast de vier Verbeterchecks (algemene check, boormachine, draaibank, kantbank) heeft 5xbeter meerdere instrumenten en materialen ontwikkeld om met het thema Machineveiligheid aan de slag te gaan. In de folder Machineveiligheid staat meer informatie. Op 5xbeter.nl is vanaf 30 oktober een Toolbox te downloaden en kunnen per machine informatiepakketten besteld worden.

De Verbeterchecks Machineveiligheid zijn onderdeel van '5xbeter', een gezamenlijk project van de Koninklijke Metaalunie, Vereniging FME-CWM, FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie voor veilig en gezond werken in de Metaalbewerking en Metalektro.

FME heeft onlangs een Meldpunt Ongevallen Machineveiligheid gelanceerd. Lees hier meer.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!