• U bevindt zich hier:
  • Home»
  • Nieuws»
  • Metaal»
  • Ergonomische montagetechniek Roemheld levert winst op

Ergonomische montagetechniek Roemheld levert winst op

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 03-09-2013

Bericht

Bij de inrichting van een werkplek voor montagewerkzaamheden is vaak veel winst te behalen door de toepassing van eenvoudige ergonomische principes. Op dit gegeven heeft de Duitse fabrikant van onder andere spanmiddelen Roemheld een montageconcept ontwikkeld en een daaruit voortvloeiend programma van onderdelen waarmee een efficiënte montagewerkplek kan worden gecreëerd.

Het vertrekpunt is de montagehandeling, bijvoorbeeld het aanbrengen van een pen in een werkstuk. Dat kan op verschillende manieren; daarom is de eerste stap het vaststellen van de snelste, meest betrouwbare methode. Roemheld vergelijkt bijvoorbeeld het inpersen met andere verbindingstechnieken zoals lijmen en toepassing van een spieverbinding en concludeert dat veelal het inpersen op punten wint. Stap twee is dan het inrichten van de werkplek om die handeling zo goed mogelijk (snel, bedrijfszeker, goedkoop en ergonomisch verantwoord) uit te voeren.

Bij het configureren van de werkplek moet, als we ons nog even beperken tot het inpersen van een onderdeel, een aantal vragen worden beantwoord. Welke perskracht is nodig? Hoe wordt de kwaliteit (bijvoorbeeld de kracht waarmee het onderdeel in het werkstuk vast zit) gewaarborgd? Wat is de benodigde slag van de hefcilinder? Hoe groot is het werkstuk? Ook moet worden vastgesteld welke veiligheidsvoorzieningen gewenst c.q. noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld een lichtgordijn. Daarnaast komen de economische vragen aan de orde hoe de cyclustijd tot een minimum kan worden teruggebracht en hoeveel uur per dag de montagewerkplek wordt ingezet. Roemheld, in ons land vertegenwoordigd door Laagland te Dordrecht, heeft de technologie ontwikkeld om deze vragen op een economisch, ergonomisch en technisch verantwoorde wijze in te vullen.

Het modulaire systeem ‘Modulog’ omvat een compleet programma onderdelen voor het samenstellen van een montage-werkplek: hefzuilen, draaimodulen, kiepmodulen, vloerconsoles en verrijdbare consoles. Bij de hefzuilen bestaat de keuze uit hydraulisch handbediende of elektromechanische uitvoeringen. De gewichtlasten lopen van 100 tot 600 kg en de hoogte verplaatsingen van 200 tot 1000 mm. Indien gewenst zijn de hefzuilen inzetbaar met drie hoogte-geheugenfuncties. Draaimodulen, horizontaal of verticaal, zijn verkrijgbaar in de uitvoeringen horizontaal, handbediend of met indexering, met voetpedaal of elektrisch bediend. Kiepmodulen kunnen met de hand of elektrisch bediend worden. Met deze onderdelen kunnen complete werkplekken worden samengesteld, zoals in hoogte verstelbare werktafels of montage plekken, bijvoorbeeld voor het assembleren van delen van motoren. In de praktijk zijn op basis van het Modulog-programma met name in Duitsland al vele montage-oplossingen ontworpen, voor zowel zeer eenvoudige assemblagewerkzaamheden als voor zeer complexe.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!