• U bevindt zich hier:
  • Home»
  • Nieuws»
  • Metaal»
  • Gematigd positieve eerste editie MetaalExpo en Metaal Congres

Gematigd positieve eerste editie MetaalExpo en Metaal Congres

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 17-03-2013

Bericht

Nee, echt een flitsend debuut maakten de MetaalExpo en het Nationaal MetaalCongres vorige week niet. Na het aantal exposanten bleven ook de bezoekersaantallen voor het driedaagse duo-evenement in de Brabanthallen in Den Bosch achter bij de verwachtingen. De teller bleef steken op 3486 bezoekers. Jammer, want de organisatoren hadden een mooi en veelbelovend concept neergezet, dat zeker in deze uitdagende tijden meer had verdiend.

Positieve aanknopingspunten waren er natuurlijk wel degelijk. Allereerst sprak de combinatie van een vakbeurs en een congres rond het thema ‘Geld verdienen met kleine series’ en het accent op kennisoverdracht en netwerken vrijwel alle bezoekers en exposanten aan. Daarnaast zag de vakbeurs in de Brabanthallen er werkelijk schitterend uit. Met mooie frisse en transparante stands en een bijzondere indeling van de beursvloer, met diagonale gangpaden. Ook de kwaliteit van de bezoekers was uitstekend, zo beaamden de exposanten vrijwel zonder uitzondering. “Mensen kwamen echt op hun doel af”, constateert Anco Euser, directeur van de Widenhorn Groep.
Alleen: er waren gewoon te weinig bezoekers. En zij die er wel waren, toonden zich toch enigszins teleurgesteld in de omvang van de beurs; een rondgang was snel gemaakt. Dat was vooral jammer omdat veel mensen hun bezoek begonnen met het bijwonen van een of meer presentaties van het Nationaal Metaal Congres. Deze presentaties waren vrijwel zonder uitzondering inhoudelijk van uitstekende kwaliteit en deden dan ook verlangen naar een goed vervolg in de vorm van een interessante beurs. Maar dat was slechts in beperkte mate het geval.
Bovendien was er sprake van een zekere verdeeldheid op de beursvloer. De opzet van de MetaalExpo was niet een machinebeurs, zeg maar een kleine Techni-Show, maar een beurs voor netwerken en kennisoverdracht. Niet de machines zelf, maar hun mogelijkheden en prestaties zouden centraal staan. Diverse exposanten hadden zich daar keurig aan gehouden, anderen exposeerden toch gewoon een machine.

Zegeningen tellen
Al met al leidde dat zowel onder exposanten als bezoekers tot de nodige teleurgestelde gezichten. “Een handjevol leads na drie beursdagen is wel mager”, aldus een van de exposanten. Veel van zijn collega’s telden niettemin vooral hun zegeningen. Opnieuw Anco Euser van de Widenhorn Groep (productie- en productoptimalisatie voor verspanen, plaatbewerken en leverancier van 3D printers): “We mogen zeker niet klagen over de beurs, al lagen de aantallen bezoekers ook vrij laag voor de beurs. Intussen hebben we al een aantal vervolgafspraken en offertes gemaakt en zelfs al weer een 3D printer verkocht.”
“Ik vond de Metaalexpo geen onaardige beurs. Ik heb veel mensen gesproken en veelal op directieniveau”, aldus directeur Hendrik Wijngaard van Metall, leverancier van machines voor plaatbewerking.
Hans van Santen van HPT Tooling (machinegereedschappen voor de niet-verspanende industrie): “Om zoveel mensen te spreken als ik hier in drie dagen heb ontmoet, zou ik zeker twee weken moeten rijden.”
Jan Nijhuis van Schmalz (automatiserings-, handling- en opspantechniek) is blij dat hij heeft deelgenomen. “Ik sluit me graag aan bij mensen die er in deze moeilijke tijden iets van proberen te maken. Er is al zo veel negativiteit in de markt. Goede initiatieven als deze verdienen een kans.”
Harry Kortwijk, directeur van Schunk Intec (span- en grijpsystemen), stelt dat de opzet van de beurs goed was. “Al dachten sommige exposanten dat het een ‘normale’ beurs was terwijl het een zogenaamde kennisoverdracht-beurs moest zijn. Ondanks dit heeft de MetaalExpo voldaan aan onze verwachting. We hebben enkele nieuwe leads gesproken en diverse vervolgafspraken kunnen maken We zullen hoogstwaarschijnlijk de volgende keer weer mee doen, dan misschien ook als spreker tijdens een van de congresthema’s.”
Ook Marco Mans van Tuwi, leverancier van metaalbewerkingsmachines, met name voor de plaatverwerkende industrie, benadrukt een positief aspect van de MetaalExpo. “Voor onze vertegenwoordigers in Brabant en Limburg was het een prima beurs. Zij hebben veel mensen gesproken.”

20.000 businesscontacten
Organisator VNU Exhibitions benadrukt vooral dat er tijdens de netwerkbeurs en het congres in totaal 20.000 businesscontacten zijn gelegd tussen exposanten en bezoekers. 65 % van de bezoekers was eind- of- medebeslisser en ongeveer een vijfde had een adviseursfunctie. De seminars en presentatiesessies zijn volgens de organisator behoorlijk goed bezocht. Bezoekers die een sessie bijwoonden vonden de inhoudelijke verdieping en praktische handreikingen van grote toegevoegde waarde. Voor een volgende editie zeggen bezoekers graag een groter aanbod te zien. De best bezochte sessies van het Nationaal Metaal Congres waren ‘Wat moet u doen om winst te maken met kleine series?’ door 247TailorSteel, ‘Quick Respons Manufacturing voor kleine series’ van Philips en ‘Productiestrategie: Automatiseren seriegrootte 1’ door Vosteq Innovations.

Genoeg verbeterpunten
“Deze nieuwe beurs-congresformule geeft genoeg aanknopingspunten om door te ontwikkelen”, zegt Gert Jan Braam, marktmanager metaalindustrie bij VNU Exhibitions. “Ja, ook genoeg verbeterpunten. Maar die ervaring hebben we over het algemeen met een eerste editie van een nieuw initiatief. We gaan nu samen met de exposanten en bezoekers evalueren zodat we gericht kunnen verbeteren en investeren in kwaliteit voor de volgende editie. De locatie in het hart van de maakindustrie is goed bevallen.“

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!