• U bevindt zich hier:
  • Home»
  • Nieuws»
  • Metaal»
  • Integratie meetcyclus in postprocessor

Integratie meetcyclus in postprocessor

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 12-03-2013

Bericht

De Nederlandse toeleverancier Van Riet Metaalbewerking wil 100 procent zekerheid dat in de onbemande uren foutloze producten worden gefreesd. Pimpel Benelux heeft daarom de postprocessor voor Esprit CAM-software gemodificeerd.

Van Riet Metaalbewerking heeft geïnvesteerd in een Mazak Variaxis 630 5X, om achttientottwintig uur per dag onbemand te kunnen frezen. De metaalondernemer heeft echtertegelijk ook geïnvesteerd in een CAM-oplossing van Esprit en Pimpel. Zo wilde het bedrijfeen automatische meetcyclus in de postprocessor integreren. Nadat een vlak is bewerkt,moet de machine een afwijking automatisch kunnen corrigeren.

Meettaster

Ad van Riet: ”Als we hier ’s ochtends binnenkomen, moeten goede producten in de cel liggen.” Daarom meet de machine met een Renishaw meettaster het vlak of gat, terwijl het product in de opspanning in de machine blijft. Ondanks dat de kwaliteitscontrole onbemand plaatsvindt, meet Bart van de Sande, voorman, steekproefsgewijs werkstukken na in de meetkamer.

Drie manieren

In principe kan Van Riet dankzij deze uitbreiding nu op drie manieren het nulpunt bepalen. Bij de eerste methode ligt het nulpunt vast in het hart van de tafel. Alle vlakken worden herberekend vanaf dat punt. Bij de tweede manier gebruikt men een hoofdnulpunt in de ruimte en laat Esprit vanuit dat punt herberekenen. Bij de derde methode wordt een van de 300 nulpunten die Mazak in de machineruimte heeft gedefinieerd eenmalig ingegeven en Esprit koppelt de nulpunten van het programma daaraan.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!