• U bevindt zich hier:
  • Home»
  • Nieuws»
  • Metaal»
  • Ondanks positieve vooruitzichten meeste metaalprijzen onder druk in 2013

Ondanks positieve vooruitzichten meeste metaalprijzen onder druk in 2013

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 31-08-2013

Bericht

Naar verwachting blijft de groei van de vraag naar metalen relatief zwak in 2013. Dit concludeert ABN AMRO in haar Industriële Metalen Monitor van augustus 2013.

De metaalprijzen kregen in augustus een impuls. Deze opleving was het gevolg van een sterk gestegen vraag in China in de laatste twee maanden, een expansie van wereldwijde industriële activiteiten en dalende voorraden in de meeste metaalmarkten. Ook betere macro-economische vooruitzichten - het einde van de recessie in Europa en het vertrouwen in economisch herstel in de Verenigde Staten - dragen bij aan het positieve sentiment in de metaalmarkten.
Ondanks deze gunstige ontwikkelingen verwacht ABN AMRO niet dat de metaalprijzen substantieel zullen gaan stijgen. Zo is in opkomende markten sprake van tegenvallende groeicijfers en neemt de onzekerheid over een structurele verzwakking van deze economieën toe. Ook is er bezorgdheid over de afbouw van aankoopprogramma’s van obligaties van de Amerikaanse centrale bank. Bovendien neemt de druk op het sentiment in metaalmarkten toe door de huidige geopolitieke ontwikkelingen. ABN AMRO verwacht dan ook dat de groei van de vraag naar metalen relatief zwak blijft in 2013.

Koperprijs zal dalen, maar blijft relatief hoog
De koperprijs herstelde zich sterk en steeg met 5 procent gedurende augustus. Dit is met name het resultaat van een expansie van de wereldwijde industriële activiteit, goede vooruitzichten in de belangrijkste markten voor koper en dalende voorraden. Nadat de internationale kopervoorraden op 26 juni een recordhoogte bereikten, daalden de voorraden sindsdien met 17 procent. De combinatie van dalende volumes in voorraden en verbeterende economische omstandigheden wijzen erop dat de vraag naar koper aantrekt. ABN AMRO verwacht dat deze solide blijft, met een sterke groei in China en stabilisatie in Europa en de VS. Maar tegelijkertijd ziet het ernaar uit dat de koperproductie ook verder stijgt. ABN AMRO gaat in 2013 uit van een bescheiden overschot van koper van één procent in het verbruik.

Structurele problemen in aluminium- en staalmarkt
China heeft de eerste stappen gezet om de overcapaciteit in de aluminium- en staalsector aan te pakken. Het voornemen is kleine (inefficiënte) productiefaciliteiten te sluiten en de productie te concentreren bij topproducenten. ABN AMRO heeft twijfels over de haalbaarheid van deze plannen en verwacht dat voorlopig nog sprake is van een sterke overcapaciteit. In de bestaande marktomgeving, waarin ruim 60 procent van de aluminiumproductie in handen is van private partijen, is een snelle herstructurering moeilijk te realiseren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!