Staalmarkt staat onder zware druk

Kenmerken

  • Plaatsingsdatum 23-10-2012

Bericht

Schrootprijzen die ingezakt zijn, prijzen voor ertsen en andere grondstoffen die sedert begin september met circa 20 % gedaald zijn, prijzen van gewalst staal die eveneens onder druk staan, kopers die aarzelen om nieuwe aankopen te doen en fabrieken die trachten hun verkoopprijzen te verhogen om de slechte financiële cijfers te verbeteren. Volgens de Nijmeegse staalhandel Novioastaal leiden al die gegevens tot slechts één conclusie: de staalmarkt staat zwaar onder druk.

De oorzaak hiervan moet gezocht worden in onder meer de terugvallende vraag in China en de crisis in de Eurozone, zo stelt Noviostaal in haar oktober-nieuwsbrief. Tot voor kort was het binnen de EU voornamelijk de bouwsector die zwaar teleurstelde vanwege achterblijvende investeringen. Inmiddels echter zien we ook al problemen opdoemen in de automobielsector. De Zuid-Europese merken vertoonden al dalende verkoopcijfers, maar onlangs vernam Noviostaal dat ook enige automerken in Noord-Europa hun verkopen zagen afnemen en de productie gaan beperken. Die maatregelen zullen dan ook weer hun effect hebben op het totale staalverbruik, waardoor de staalmakers zullen moeten gaan vrezen voor een nog meer dalende afzet.

In vorige edities van haar nieuwsbrief Staaljournaal voorspelde Noviostaal al dat saneringsmaatregelen bij de staalconglomeraten niet kunnen uitblijven. Zo gaat het dus ook inderdaad. Bijvoorbeeld ArcelorMittal heeft begin oktober aangekondigd in Nederland een personeelsafbouw te gaan doorvoeren van bijna 25%. Tatasteel nam soortgelijke stappen al in september, maar zal, naar wordt verwacht, nog meer gaan saneren. De vraag is te laag om het huidige personeelsniveau te handhaven zeker ook met het oog op het perspectief op langere termijn. Een topmanager van het Oostenrijkse staalbedrijf Voest Alpine heeft onlangs gezegd, dat de Europese Unie een herstructureringsplan voor de Europese staalindustrie zou moeten opzetten om die op termijn te kunnen laten overleven. In zijn ogen is er een veel te grote capaciteit binnen Europa, die al snel met 20-30% zou moeten worden afgebouwd. Ook zouden fabrieken zelf eens kritisch naar hun eigen productieomvang moeten gaan kijken en desnoods afbouwen. Op langere termijn moet zelfs gedacht worden, zo meent hij, aan een capaciteitsreductie tot 50%.

Ook over de Aziatische staalmarkt zijn er pessimistische geluiden. Een woordvoerder van grondstoffen-producent BHP meent dat de extreme groei in China definitief voorbij is en dat daardoor de behoefte aan grondstoffen in de komende 10 jaar gemiddeld met 'slechts' 8% zal stijgen, terwijl voorheen 11% of meer normaal was. De conclusie hiervan mag zijn dat de echte groei van het staalverbruik in de wereld eruit is en dat eerdere prognoses die een forse groei tot wel 1500 miljoen ton ruwstaal voorspelden bijgesteld moeten worden.

Zijn er ook positieve berichten te melden? Jawel zegt Noviostaal, want in China is sedert medio september een lichte stijging van de ruwstaalproductie vastgesteld. Begin september werd per dag nog circa 1,85 miljoen ton staal gekookt, terwijl de laatste 4 weken het niveau ligt op 1,92 miljoen ton (+4%). Kennelijk is het verbruik dus gestegen en dat is dan wellicht ook de oorzaak van de onlangs verhoogde Chinese exportprijzen. De druk van grote importhoeveelheden tegen lagere prijzen op het EU-niveau is daarmee wat verzacht. De hele marktsituatie zo overziende denkt Noviostaal nu dat de actuele staalprijzen voorlopig stabiel zullen blijven, dan wel onder druk van de matige vraag nog iets zullen afglijden.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Meld u nu aan voor de gratis nieuwsbrief van
MachineNet.

MachineNet.nl - Dé marktplaats voor machines & werktuigen!